Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

99% Murid Ting5 Tidak Solat

Di sebuah sekolah menengah kerajaaan (NS), dibuat kajian bahawa 99% pelajar tidak solat 5 waktu. Kajian ini tidaklah memeranjatkan.

Pengalaman mengajar di Universiti Malaya, kolej dan 3 buah sekolah kerajaan memperlihatkan bahawa solat tidak termasuk agenda pemerintah komtemporari. Solat 5 waktu tidak pernah menjadi silibus pemerintah taghut yang bodoh dan zalim itu.
Benar, ibubapa turut bersalah dan penyumbang besar. Tetapi mereka adalah hasil sistem sekular jahiliyyah pemerintah fasiq dan zalim tersebut.

Berdasarkan pengalaman, solat zuhur dan asar jamaah boleh dibuat di sekolah walau tembok penentangan amatlah keras. Akan muncul kalimah2 kufur dan nifaq spt

1. “kalau tak setuju (dengan sistem pemerintah), berhentilah! buang tv dalam sungai!”
2. “nak tunjuk alimlah tu…”
3. “apa! ingat ni sekolah pondok ke!
4. “bukan tak setuju, tapi…(10001 tapi..)
5. “itu (solat) masing2la..”
6. “itu makbapak punya keje la”…

Bagi stp pejuang dan pendakwah Islami, mrk mestilah menggunakan kaedah targhib dan tarhib, lembut dan keras dalam mendidik murid2 utk bersolat. Biasanya selepas setahun mengajak, menyebut hadith2 Nabi dan memberi tazkirah, murid2 akan lunak dan tunduk kpd ustaz alim tersebut.

Penentang terbesar selain guru2 ialah ustazah2 sekular (ahli bid`ah), mu`tazilah, jahmiyyah dan murji’ah, musuh sunnah penentang tauhid!. Mrk mjd penentang keras kpd solat jamaah. Ustazah2 sekolah amat cetek ilmu hadith (jahmiyyah mu`tazilah: tolak hadith?), kuno dan agama mrk amat longgar (stokin pun malas pakai). Masa dihabiskan dengan hasad dengki, dendam, umpat, fitnah, mengadu domba dan berbual kosong. (Tidak ingat dan tidak mahu Akhirat)..Cerita gaji dan pangkat mjd hobi. (Bahkan sebahagiannya mjd pendakyah parti sekular!)

Pendakwah perlu sabar mnghadapi mereka. Anggaplah mrk sgt jahil, tidak pernah membaca walau satu hadith kewajipan solat jamaah.(dulu belajar arab tidak sampai pandai membaca hadith)

wassalam ‘ala manittaba’al HUDAA.

Allahummahdi qawmi …

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: