Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Syarat2 Seorang Ustaz

Antara punca kesestaan ialah

Jahil tentang takrif ilmu, ulama, fiqh dan fuqaha. Tidak tahu membezakan antara alim sebenar dan alim palsu dan ustaz jadian.
.
Ini sangat berleluasa zaman kini berbanding zaman salaf. Segala jahil, sesat dan fasiq dianggap ustaz alim. Segala ustaz jadian diangkat dan dimuliakan, dijadikan pengajar di masjid surau, dijadikan pendakwah, imam bilal, pengerusi masjid. Bahkan mufti dan ahli fatwa. Artis taubat pun diangkat menjadi ulama.
.
Syarat-syarat alim ustaz.

1.Thiqah
.
Thiqah dalam agamanya iaitu aqidah sahih dan ibadah bagus, dipelihara dan menepati sunnah. Aqidah mesti aqidah salaf aswj bukan aqidah jahmiyyah mu’tazilah asha’irah maturidiyyah sesat. Adapun penganut aqidah bid’ah dan tidak menjaga ibadah, atau ibadahnya bid’ah, meninggalkan solat jumaat dan jamaah dengan sengaja tanpa uzur, itu dajjal kazzab munafiq bukan ustaz.

Akhlaknya bagus iaitu berkata benar tidak menipu, (ustaz jadian semuanya penipu), amanah tidak khianat, cerdik, bertabligh dan berdakwah dengan ilmu, memelihara diri dari maksiat dan perbuatan yang merosakkan maruah, seperti selalu sengaja lambat solat, menghisap rokok, berbuka puasa di khalayak ramai, kencing di khalayak ramai, berpakaian tidak senonoh, dan sebagainya.

2. Menguasai ilmu-ilmu dan dalil-dalil.

Alim disyaratkan menguasai bahasa arab dan ilmu-ilmu syariah. Mampu membaca kitab-kitab arab, menulis dan bertutur dalam Bahasa arab. Mempelajari al-Quran dan ilmu-ilmu yang berkaitan dengannya (‘ulum al-Quran), mengetahui hadith Sunan Sittah dan mustalahnya sehingga memahami tafsirannya yang sahih dan membezakan antara sahih dan daif. Fiqh 4 mazhab dan mazhab-mazhab yang tidak masyhur. Ijma’ dan khilaf dalam fiqh, mengenal tawhid sahih dan tawhid yang batil.

Alim dalam ilmu Usul al-Fiqh, khasnya berkaitan ijtihad dan qiyas.
Bagaimana orang yang langsung tidak pernah bersekolah menengah agama dan arab boleh menjadi ustaz, mustahil. Bagaimana orang yang tidak pernah memegang al-Umm, Tafsir al-Tabari, al-Baghawi, Ibn Kathir, Sahih al-Bukhari Muslim al-Majmu’ boleh digelar ustaz.? Tidak layak dan tidak diterima menjadi ustaz sekolah rendah kerajaan sekalipun, bagaimana masyarakat boleh memanggilnya ustaz?

Pemuda pas dan budak2 pan jahil dianggap ulama? Hampas. …ustaz2 pas pun ramai tidak lulus ijazah, ustaz-ustaz jadian, tapi dianggap ulama,

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: