Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Siapakah Ulama’ dan Asatizah Muslimin?

Antara punca kesesatan adalah gagal mengenal siapakah ulama. Apabila ada individu yang dianggap tokoh agama dikritik, ramai yang mengatakan

“jangan menghina ulama, ulama pewaris nabi.”

“Sila beradab kepada ulama.”

“Daging ulama beracun,” dsb. Persoalannya, benarkah mereka itu ulama? Atau sekadar menyamar ulama? Siapa ulama menurut islam? Siapa yang mengiktiraf guru pujaan mereka itu sebagai ulama?

Ulama dan ustaz-ustaz muslimin ialah yang

1.beraqidah salaf aswj, mempunyai tawhid yang sahih dan taqwa meninggalkan segala syirik dan bid’ah. Disebut juga sebagai khashyatullah (takut Kepada Allah disebut juga wara’ dari perkara-perkara haram). Khashyah menghasilkan ridha Nya. Ithbat sifat-sifat Allah tanpa tahrif dan tamthil.
Adapun ilmuan yang beraqidah jahmiyyah atau quburiyyah, mereka itu adalah ulama syirik, ahli kalam, kazzabun dan sesat, bukan ulama muslimin.

Siapa Ulama dan Asatizah?

Ulama dan Asatizah (ustaz-ustaz) adalah ilmuan yang menyaksikan uluhiyyah Allah, keadilan Nya, ‘izzahNya, hikmahNya serta mengetahui tentang tawhid dan syirik secara terperinci. Ulama adalah muwahhidun.

شَهِدَ اللَّهُ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ وَالْمَلَائِكَةُ وَأُولُو الْعِلْمِ قَائِمًا بِالْقِسْطِ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ [آل عمران: 18]

Allah telah menyaksikan bahawa sesungguhnya tiada tuhan yang benar melainkan Dia, malaikat juga menyaksikan dan ahli ilmu, …(Ali ‘Imran : 18)
Puak syirik bukanlah ulama dan asatizah. Hanya ilmuan bertawhid itulah ulama, mereka mengenal Allah, lalu takut kepada Allah dan Allah ridha kepada mereka. Mereka faham makna shahadatayn. Hari ini manusia yang dianggap ulama asatizah tidak tahu membezakan antara tawhid dan syirik, Sunnah dan bid’ah, sahih dan da’if, makruf dan munkar.

Ulama dan Asatizah melihat keadilan Allah dalam penciptaan dan perbuatanNya, qada’ dan qadarNya lalu ia ridha syukur dan sabar, melihat segala qada’ Allah SWT adalah terbaik.

2.Menguasai ilmu-ilmu syariah iaitu menguasai al-Quran dan Hadith, banyak membaca hadith, mengetahui sahih dan daif, dan mengetahui Fiqh Hadith. Mengetahui Bahasa Arab, Usul al-Fiqh atau Usul al-Shari’ah, Ijma’ dan Khilaf, Fiqh Empat Mazhab, dan Maqasid al-Shari’ah. Untuk memgsai al-Quran seseorang perlu membaca Tasir al-Tabari, al-Baghawi, al-Qurtubi, Ibn Kathir, Shawkani, Sa’di, Shinqiti. Al-Imam al-Shafi’i berkata,
أَخي لَن تَنالَ العِلمَ إِلّا بِسِتَّةٍ * سَأُنبيكَ عَن تَفصيلِها بِبَيانِ
ذَكاءٌ وَحِرصٌ وَاِجتِهادٌ وَبُلغَةٌ * وَصُحبَةُ أُستاذٍ وَطولُ زَمانِ

3.Mengajar al-Quran dan Hadith dengan tafsiran salaf bukan dengan pendapat sendiri atau pendapat khalaf atau pendapat tokoh semasa.

كُونُوا رَبَّانِيِّينَ بِمَا كُنْتُمْ تُعَلِّمُونَ الْكِتَابَ وَبِمَا كُنْتُمْ تَدْرُسُونَ (79) سورة آل عمران

Jadilah kamu rabbaniyyin disebabkan kamu mengajarkan al-Kitab dan dengan sebab kamu sentiasa belajar (dan mengamalkan al-kitab). (Ali ‘Imran: 79).

Untuk menjadi ustaz dan alim, wajib mempelajari bahasa Arab dan tafsir al Qur’an, Tafsir Tabari, Baghawi, Ibn Kathir, Shawkani, Shinqiti dan Sa’di. Wajib mempelajari Sunan Sittah, bukan ilmu kalam dan tasawwuf syirik. Yang alim, mengajar dan beramal adalah Rabbani sebaik-baik manusia di muka bumi (khayr al-bariyyah). Alim ulama mengajarkan hadith-hadith sahih, mampu membezakan antara sahih dan daif.

4.Beramal dengan al-Quran, hadith dan Ijma’. Bukan sekadar hafazan, tajwid dan tartil. Sekiranya tidak maka akan sama dengan ulama bani isra’il yang disebut himar dan kalb. Bani israil menyeleweng dari aqidah yang sahih, derhaka, melakukan yang haram, meninggalkan ketaatan dan ibadah, mengubah hokum Allah, menyewengkan makna tawrat dan injil.
مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَارًا بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ} (الجمعة، 5)
(Sifat-sifat Nabi Muhammad itu telahpun diterangkan dalam Kitab Taurat tetapi orang-orang Yahudi tidak juga mempercayainya, maka) Perumpamaan orang-orang (Yahudi) yang ditanggungjawab dan ditugaskan (mengetahui dan melaksanakan hukum) Kitab Taurat, kemudian mereka tidak menyempurnakan tanggungjawab dan tugas itu, samalah seperti keldai yang memikul Kitab-kitab besar (sedang ia tidak mengetahui kandungannya). Buruk sungguh bandingan perumpamaan kaum yang mendustakan ayat-ayat keterangan Allah; dan (ingatlah), Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang zalim. (al-Jumu’ah: 5)

5.Mencegah kemunkaran, syirik, kufr, bid’ah, dan maksiat. Yakni kalimah-kalimah dosa, perbuatan dan makanan haram yakni tidak mengampu dan bacul. Ini sifat ulama rabbaniyyun yang diikuti.

لَوْلا يَنْهَاهُمُ الرَّبَّانِيُّونَ وَالأَحْبَارُ عَنْ قَوْلِهِمُ الإِثْمَ وَأَكْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا كَانُوا يَصْنَعُونَ (63)

Mengapa tidak rabbaniyyun dan ahbar itu mencegahkan mereka dari kata-kata dosa (kufr dan maksiat) dan makanan haram (rasuah), sesungguhnya amat-amat buruk apa yang mereka lakukan. (al-Ma’idah: 63).

Sekiranya tokoh yang dianggap ulama itu mengajak kepada syirik dan bid’ah, itu musyrikin bukan muslimin apalagi ulama. Alim adalah faqih, faqih adalah pilihan Allah dan Allah hendakkan untuknya kebaikan sebagaimana dalam hadith sahih.

6.Ulama dan Asatizah adalah ulil amri yang wajib ditaati dan dirujuk umat, mampu istinbat dan berfatwa. Ahli iman dan ahli ilmu dangkat darjat oleh Allah. (al-Mujadilah 11). Mereka Ahl al-Zikr wajib bertanya kepada mereka sahaja bukan bertanya kepada alim separa masak, jadian, palsu, sesat atau bid’ah, ulawa tasawwuf atau ulama kalam.
وَإِذَا جَاءَهُمْ أَمْرٌ مِنَ الْأَمْنِ أَوِ الْخَوْفِ أَذَاعُوا بِهِ وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَى الرَّسُولِ وَإِلَى أُولِي الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِينَ يَسْتَنْبِطُونَهُ مِنْهُمْ وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ لَاتَّبَعْتُمُ الشَّيْطَانَ إِلَّا قَلِيلًا ” [النساء: 83] .
Dan apabila datang kepada mereka suatu berita tentang keamanan ataupun ketakutan, mereka segera menyiarkannya. Dan kalau mereka menyerahkannya kepada Rasul dan Ulil Amri di antara mereka, tentulah orang-orang yang ingin mengetahui kebenarannya (akan dapat) mengetahuinya dari mereka (Rasul dan Ulil Amri). Kalau tidaklah kerana kurunian dan rahmat Allah kepada kamu, tentulah kamu mengikut syaitan, kecuali sebahagian kecil saja (di antaramu). (Nisa’: 83)

8.Membaca ayat-ayat Allah pada waktu malam, berdiri, sujud dan rukuk kepada Allah, dalam keadaan sangat khashyah dan sangat khushu’, bukan ghafilun pada waktu malam.
Alim dan jahil tidak sama di sisi Allah. (Zumar: 9). Encik? Sebagaimana tidak sama ahli syurga dan ahli neraka, celik dan buta, mampu mendengar dan pekak. Allah telah mencela kejahilan dalam al-Quran dalam banyak tempat.

9.Ulama dan Asatizah memahami akhbar, ahkam, amthal dalam al-Quran. (Al-‘Ankabut: 43). mereka rasikhun fi al-ilm, ilmu mantap teguh dan mendalam. Beriman dengan al-Quran dan kitab-kitab, melihat al-Quran dan Hadith sebagai al-Haqq (kebenaran dan pemutus). Bukan adat, pendapat, mimpi atau emosi.
” وَيَرَى الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ الَّذِي أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ هُوَ الْحَقَّ ” [سبأ: 6] .
Melihat orang-orang yang diberikan ilmu bahawa al-Quran dan Hadith yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu itulah yang benar (al-haqq)…(Saba’: 6)
Ulama dan Asatizah itu memahami al-Quran dan al-Hadith dengan kefahaman salaf.

10.Ulama dan Asatizah itu mengetahui pintu-pintu kejahatan, pintu-pintu syaitan.
Allah berfirman,
إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُون ، إِنَّمَا سُلْطَانُهُ عَلَى الَّذِينَ يَتَوَلَّوْنَهُ وَالَّذِينَ هُمْ بِهِ مُشْرِكُونَ [النحل:99-100]
“Sesungguhnya syaitan itu tidak mempunyai kekuasaan atas orang-orang yang beriman dan bertawakkal kepada Allah, Sesungguhnya kekuasaannya (syaitan) itu hanyalah atas orang-orang yang mengambilnya menjadi pemimpin dan atas orang-orang yang menyekutukan Allah.” (An-Nahl: ayat 99-100)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: