Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Amalan Hari ‘Arafah 9 Zulhijjah

Amalan Hari ‘Arafah.
1. Puasa ‘Arafah. Puasa arafah menghapuskan dosa dua tahun.
2. Membanyakkan doa. Pada hari ‘Arafah, Allah turun ke langit dunia dan doa dimakbulkan, Digalakkan membanyakkan doa pada hari ‘Arafah. Berdoa agar selamat dari neraka Jahannam dan mendpat syurga firdaus. Rasulullah saw bersabda
أَفْضَلُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ وَأَفْضَلُ مَا قُلْتُ أَنَا وَالنَّبِيُّونَ مِنْ قَبْلِي : لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ ” .
“Sebaik-baik doa ialah doa pada Hari ‘Arafah. Sebaik-baik kalimah yang saya katakan begitu juga dengan nabi-nabi sebelum saya ialah Tiada Tuhan yang disembah, tiada sembahan yang benar, yang berhak disembah melainkan Allah satu-satuNya, tiada yang sama denganNya dan tiada sekutu bagiNya.” (HR al-Imam Malik dan al-Tirmidhi).

3. Dianjurkan banyak bertahlil (dengan ilmu dan faham) mengulang-ulang kalimah tawhid.

‘Arafah termasuk syiar Allah. Sesiapa yg mengangungkan ‘Arafah maka itu datang dari hati yang bertaqwa.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: