Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

4 Amalan untuk Memasuki Syurga

Termasuk amalan yang memasukkan ke dalam syurga ialah melazimi dan teguh bersama al-jama’ah yakni Ulama Sunnah (Fuqaha’ Ahli Hadith) menjauhi ulama syirik dan bid’ah, bid’ah-bid’ah dan dosa-dosa besar.

Nabi saw bersabda, “Hendaklah kamu bersama jamaah, jangan kamu berpecah belah. Sesungguhnya syaitan bersama seorang yang bersendirian dan lebih menjauh apabila manusia itu berdua. Sesiapa yang ingin tempat tinggal terbaik di tengah syurga maka hendaklah ia melazimi jamaah.” Sahih HR al-Tirmidhi (2165). Al-Tirmidhi berkata, yakni bersama Ulama, Ahli Fiqh dan Ahli Hadith (serta ijma’ mereka).

Ringkasnya untuk memasuki syurga itu ialah dengan ,

1.Tawhid dan meninggalkan semua syirik termasuk riya’.

إِنَّهُۥ مَن يُشْرِكْ بِٱللَّهِ فَقَدْ حَرَّمَ ٱللَّهُ عَلَيْهِ ٱلْجَنَّةَ وَمَأْوَىٰهُ ٱلنَّارُ ۖ وَمَا لِلظَّٰلِمِينَ مِنْ أَنصَارٍ
Sesungguhnya telah kafirlah orang-orang yang berkata: “Sesungguhnya Allah ialah al Masih putera Maryam”, padahal al Masih (sendiri) berkata: “Wahai Bani Israil, sembahlah Allah, Tuhanku dan Tuhanmu”. Sesungguhnya sesiapa yang menyengutukan (sesuatu dengan) Allah, maka pasti Allah mengharamkan kepadanya syurga, dan tempatnya ialah neraka, tidaklah ada bagi orang-orang zalim itu seorang penolongpun. (al-Ma’idah 5:72)

2.Mengikuti sunnah dan meninggalkan semua bid’ah dan ahli bid’ah kerana bid’ah adalah kesesatan dan setiap kesesatan dalam api neraka Jahannam.

3.Melaksanakan yang fardhu dan menjauhi segala dosa besar.

إِن تَجْتَنِبُوا۟ كَبَآئِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّـَٔاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُم مُّدْخَلًا كَرِيمًا
Jika kamu menjauhi dosa-dosa besar di antara dosa-dosa yang dilarang kamu mengerjakannya, nescaya Kami hapuskan kesalahan-kesalahan kamu (dosa-dosa yang kecil) dan Kami masukkan kamu ke tempat yang mulia (syurga). (An-Nisa’ 4:31)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: