Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Kesesatan Yaqazah Zindiq

Menurut aqidah Ahl al-Sunnah wa al Jama’ah, seeorang manusia tidak akan dapat melihat Rasulullah saw melainkan dalam mimipi, itu pun sekiranya ia seorang yang salih. Rasulullah saw hanya akan muncul pada Hari Qiyamat. Dari Abu hurayrah r.a. ia berkata, Nabi saw bersabda ,
أَنَا سَيِّدُ وَلَدِ آدَمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ ، وَأَوَّلُ مَنْ يَنْشَقُّ عَنْهُ الْقَبْرُ ، وَأَوَّلُ شَافِعٍ ، وَأَوَّلُ مُشَفَّعٍ ”
“Saya pemimpin sekalian anak Adam pada hari Qiyamat, yang terawal keluar dari kubur (terawal dibangkitkan), terawal memberi syafaat dan terawal diizinkan Allah utk memberi syafaaat.”.  [Sahih Muslim, Kitab al-Fada’il, hadith 4230].

Di kalangan puak sufi zindiq sesat, ada yang mengatakan bahawa Rasulullah sallallahu ‘alayhi wa sallam boleh dilihat dengan menjelma sebagai seorang syaikh tarekat mereka kononnya, Rosulullah Shallallahu alaihi wa sallam dapat dilihat dengan mata hati bukan mata kepala, Rosulullah Shallallahu alaihi wa sallam dapat dilihat dalam keadaan antara tidur dan jaga ataupun yang dilihat itu adalah ruh baginda bukan jasadnya.

Pendapat terakhir ini diucapkan oleh tokoh Sufi zaman ini iaitu Muhammad ‘Alawi al-Maliki dalam kitab az-Zakha’ir al-Muhammadiyyah halaman 259. [Khasa’ish al-Mustafa, halaman 217-218].

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: