Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Fatwa ‘Aqiidah

SOALAN
Apakah hukum orang yang mengatakan “Allah tak tara mana, hanya seperti setitis air, Muhammad itu seperti lautan” ?

Jawapan.
Ini kalimah munkar, haram, bid’ah, kufur dan riddah. Ini mesti dilarang dan dikenakan hukuman oleh pemerintah muslim. Kalimah batil ini tidak boleh diterima sama sekali dan tidak boleh dipertahankan atau dita’wilkan. Mengikut penilaian zahir, penuturnya dan yang mempertahankannya adalah kafir. Haqiqat mereka diserahkan kepada Allah.

Ada yang menyamakan ungkapan ini seperti beberapa ayat al-Quran, ini batil. Kerana ayat al-Quran sahih mutawatir maksum wajib diimani. Manakala ungkapan jahmiyyah setitis air ini pula ungkapan makhluk batil tidak bolej diimani.

Ayat quran wajib diimani secara mutlaq, mnakala ayat buku jahmiyyah dan tokoh jahmiyyah tersebut mengandungi unsur2 penghinaan terhadap Allah.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: