Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Ijma’ 4 Mazhab.

Empat (4) Mazhab Menolak Kenduri Arwah.
Kenduri arwah munkar dan tidak disyariatkan.
***************************************
al-Hanafiyyah.
قال ابن الهمام الحنفي: ” وَيُكْرَهُ اتِّخَاذُ الضِّيَافَةِ مِنْ الطَّعَامِ مِنْ أَهْلِ الْمَيِّتِ ؛ لِأَنَّهُ شُرِعَ فِي السُّرُورِ لَا فِي الشُّرُورِ، وَهِيَ بِدْعَةٌ مُسْتَقْبَحَةٌ “. انتهى من “فتح القدير” (2/142).
Ibn al-Humam al-Hanafi berkata, “Dibenci bertamu memakan kenduri arwah yang dibuat oleh keluarga si mati kerana Kenduri disyariatkan dalam perkara menggembirakan, bukan perkara kejahatan (kesedihan). Ia adalah bid’ah yang dipandang sangat hodoh.” Fath al-Qadir, 2, 142.
Imam Ibnu ‘Abidin al-Hanafi berkata :
ويكره اتخاذ الضيافة من الطعام و من أهل الميت لأنه شرع في السرور لا في الشرور وهي بدعة مستقبحة.
“Dimakruhkan hukumnya (yakni haram) menghidangkan makanan oleh keluarga mayat, kerana hidangan hanya disyariatkan untuk waktu gembira bahagia, bukan dalam waktu-waktu musibah. Dan hal itu merupakan bid’ah yang hodoh.” (Hashiyat Ibn ‘Abidin 2/240, Dar al-Fikr, 1386).
Kenduri arwah ini diambil dari agama kafir hindu.
Umat Islam wajib berilmu dan sedia berubah dan tidak jumud dengan tradisi nenek moyang yang bercanggah dengan Islam dan Sunnah. Berbelit2 mempertahankan amalam ini menunjukkan kejahilan, kejumudan dan bid’ah.

al-Malikiyyah.

وقال الحطَّاب المالكي : ” أَمَّا إصْلَاحُ أَهْلِ الْمَيِّتِ طَعَامًا ، وَجَمْعُ النَّاسِ عَلَيْهِ : فَقَدْ كَرِهَهُ جَمَاعَةٌ ، وَعَدُّوهُ مِنْ الْبِدَعِ ؛ لِأَنَّهُ لَمْ يُنْقَلْ فِيهِ شَيْءٌ ، وَلَيْسَ ذَلِكَ مَوْضِعَ الْوَلَائِمِ “. انتهى من “مواهب الجليل في شرح مختصر خليل” (2/228).
Al-Hattab al-Maliki berkata, “Adapun membuat makanan oleh keluarga simati, lalu mengumpulkan org ramai utk makan, sesungguh telah dibenci oleh sejamaah ulama (malikiyyah), mereka menganggapnya termasuk dari bid’ah-bid’ah, kerana tidak dinukilkan pensyariatannya dlm mana-mana ayat al-quran dan hadith, dan itu bukan tempat untuk berkenduri bergembira.” (Mawahib al-Jalil fi SHarh Mukhtasr Khalil, 2/228).

Fatwa Ulama’ Shafi’iyyah.
al-Imam An-Nawawi al-Shafi’i dalam Rawdat al-Talibin berkata :
وقال النووي : ” وَأَمَّا إِصْلَاحُ أَهْلِ الْمَيِّتِ طَعَامًا ، وَجَمْعُهُمُ النَّاسَ عَلَيْهِ ، فَلَمْ يُنْقَلْ فِيهِ شَيْءٌ ، وَهُوَ بِدْعَةٌ غَيْرُ مُسْتَحَبَّةٍ “. انتهى من “روضة الطالبين” (2/145).
“Adapun hidangan makanan oleh keluarga mayat dan mengumpul orang ramai dalam acara tersebut tiada dinukilkan dalil sahih, dan hal tersebut merupakan perbuatan yang tidak disukai. Perbuatan itu adalah bid’ah tidak disukai.” (al-Majmu’ Sharh al-Muhazzab 5/186 Daarul-Fikr, Beirut, 1417).
al-Imam Ibn Hajar al-Haytami al-Shafi’i berkata :
وما اعتيد من جعل أهل الميت طعاما ليدعوا الناس إليه بدعة منكرة مكروهة لما صح عن جرير بن عبد الله
“Dan sesuatu yang sudah menjadi kebiasaan dari penghidangan makanan oleh keluarga mayat dengan tujuan untuk mengundang masyarakat, hukumnya bid’ah munkarah (dilarang) lagi dibenci, berdasarkan hadith sahih dari Jarir bin ‘Abdillah.” (Tuhfatul-Muhtaj 1/577, Dar al-Fikr, tanpa tahun).
Shaykh An-Nawawi al-Bantani berkata :
أما الطعام الذي ويتجمع عليه الناس ليلة دفن الميت – المسمى بالوحشة – فهو مكروه ما لم يكن من مال الأيتام وإلا فيحرم.
“Adapun menghidangkan makanan yang ditujukan bagi orang-orang yang berkumpul di malam selepas disemadikan jenazah – yang biasa disebut al-wahshah – adalah dibenci, bahkan diharamkan (dengan sangat) apabila biayanya diambil daripada harta-harta anak yatim.” (Nihayat az-Zayn fi Irshad al-Mubtadi’in halaman 281, Dar al-Fikr, Beirut, tanpa tahun). Yang sahih bukan sekadar makruh tetapi haram dan munkar.

Fatwa al-Hanabilah
al-Imam Ibn Qudamah al-Maqdisi al-Hanbali dalam al-Mughni, jld 3, ms 496-497 (tahqiq ‘Abdullah ibn ‘Abd al-Muhsin al-Turki) menyatakan,
فَأَمَّا صُنْعُ أَهْلِ الْمَيِّتِ طَعَامًا لِلنَّاسِ فَمَكْرُوْهٌ، لِأَنَّ فِيْهِ زِيَادَةً عَلَى مُصِيْبَتِهِمْ وَشُغْلًا لَهُمْ إِلَى شُغْلِهِمْ، وَتَشَبُّهًا بِصَنِيْعِ أَهْلِ الْجَاهِلِيَّةِ. وَرُوِيَ أَنَّ جِرِيْرًا وَفَدَ عَلَى عُمَرَ فَقَالَ: هَلْ يُنَاحُ عَلَى مَيِّتِكُمْ؟ قَالَ: لَا. قَالَ: فَهَلْ يَجْتَمِعُوْنَ عِنْدَ أَهْلِ الْمَيِّتِ وَيَجْعَلُوْنَ الطَّعَامَ؟ قَالَ: نَعَمْ. قَالَ: ذَاكَ النَّوْحُ.
“Adapun ahli keluarga si mati membuatkan makanan untuk orang ramai maka itu satu hal yang dibenci (haram) kerana akan menambah (kesusahan) di atas musibah mereka dan menyibukkan mereka di atas kesibukan mereka dan menyerupai perbuatan jahiliyyah. Dan telah diriwayatkan bahawa Jarir pernah bertemu kepada ‘Umar. Lalu ‘Umar bertanya, “Apakah mayat kamu diratapi?” Jawab Jarir: “Tidak!” ‘Umar bertanya lagi: “Apakah mereka berkumpul di rumah si mati dan mereka membuat makanan?” Jawab Jarir: “Ya!” Berkata ‘Umar: “Itulah ratapan!.”

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: