Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Jawapan Salafiyyah terhadap Fitnah Kullabiyyah

JAWAPAN TERHADAP FITNAH
PERTENTANGAN AHLI SUNNAH SALAFIYYAH DENGAN AHLI SUNNAH ASHA’IRAH.

Fitnah terhadap Ahl Sunnah ini dibuat oleh kelompok sesat syiah dan ahbash serta yang terpengaruh dengan mereka. Ahbash adalah satu cabang syiah, begitu golongan serban jubah zindiq atheis dari kalngan tariqat2 sesat batiniyyah.

Yahudi, kristian Salib, Syiah, Ahbash, komunis dan yang tertipu dengan mereka menuduh Ahli Sunnah sebagai wahhabi, sesat dan kafir. Syiah menuduh semua Ahl Sunnah sebagai wahhabi kafir, kecuali golongan sufi yang bersekongkol dengan mereka.

Syiah dan Ahbash menyamar sebagai Ahl Sunnah Asha’irah untuk memecahbelahkan Ahli Sunnah wal Jama’ah sebenar.

Wakil Asha’irah (sebenarnya Syiah ahbash yang menyamar Asha’irah) menulis: Terdapat berbagai pertentangan antara golongan ini (wahhabiyyah) dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang mana bukan sahaja melibatkan masalah-masalah Furu’ (Fiqh) malah turut melibatkan masalah Usul (Aqidah). Di antara pertentangan dalam masalah aqidah adalah :

a. Mereka (ahl al-sunnah salafiyyah) menolak dan menyesatkan pengamal pendekatan Tauhid Sifat 20 dan membahagikan tauhid kepada 3 iaitu Tauhid Rububiyyah, Tauhid Uluhiyyah dan Tauhid Asma Was Sifat.

Jawapan: Pendekatan sifat 20 secara mendalam bukanlah manhaj aswj. Di manakah Nabi dan sahabat mengajar tentang tanjizi hadith, tanjizi qadim, saluhi qadim, jawhar, aradh, jism, jihah, makan dan lain2 lafaz bid’ah ini??
Semua itu tidak membuah iman dan takut kepada Allah sebaliknya hanya memeningkan masyarakat dan membingungkan mereka!! Mengapa dalil2 aqal shj yg dikemukakan? Di mana ayat2 al-Quran dan al-Hadith. Jelas ini bukanlah manhaj aswj bahkan manhaj falsafsah aristotle dan plato.

Uluhiyyah, rububiyyah dan Asma’ wa Sifat ini mmg wujud dalam al-Quran dan Hadith. Bagaimanakah kamu berani mengingkari al-Quran dan al-Hadith?? Kerana kejahilan dan kebencian??

b. Berpegang dengan ayat-ayat mutasyabihat secara zahir sehingga sampai ke peringkat menyamakan Allah dengan makhluk (Musyabbihah Mujassimah). Contohnya : meeka mengatakan, “Allah duduk di atas Kursi”. (Lihat Fathul Majid, Abdul Rahman Bin Hasan Bin Mohd Bin Abdul Wahab, cet. Darul Salam, Riyadh)

Jawapan: Ini menunjukkan pemfitnah atau penulis ini tidak mengetahui apa itu takrif mujassimah dan mushabbihah. Ayat2 mutashabihat di sisi ulama salaf dan salafiyyah bukanlah mutashabih secara total. Bahkan makna-makna kalimah tersebut diketahui dan jelas (muhkamat), yang tidak jelas (mutashabihat) hanyalah haqiqat dan kayfiyyahnya, inilah yang kita tafwidhkan kepada Allah.
kami berpegang dengan kaedah ithbat al-ma’na dan tafwidh al-kayfiyyah bukan tafwidh mutlaq atau ta’wil (tahrif).

Kami tidak pernah tahu Allah duduk atas kerusi. Ini fitnah. Yang kami yaqini ialah Allah tinggi di atas arasy. Arasy Nya di atas kerusiNYA. Kami beriman dgn perkara ini dan menyerahkan haqiqatnya kepada Allah. (Yang mengatakan Allah di atas kerusi ialah Mujahid ibn Jabr dan ‘Abdul Qadir al-Jaylani). yang penting, Allah boleh berbuat apa sahaja yang DIA kehendaki.

c. Menganggap syirik berbagai amalan ahli sunnah seperti Selawat Syifa’ dan Selawat Tafrijiyyah sebagaimana yang dikatakan oleh Ibn Baz. (Mohd Jamil Zainu, Kaifa Ihtadaitu Ila Tauhid, ms 83 dan 89)

Jawapan: Ya benar, kami menolak selawat2 rekaan yang mengandungi pendewaan terhadap makhluk seolah2 Nabi itu Tuhan yang menyembuhkan penyakit2. Menyembuhkan penyakit hanyalah Allah dan itu adalah sifat dan NamaNYA. Ini jelas dalam al-Quran dan al-Hadith.
Belum cukup lagikah selawat2 dalam hadith2 sahih?? Kami mencintai Nabi tapi tidak mengangkat Baginda ke taraf Tuhan.

d. Pengikut Asya’irah dan Maturidiyah tidak layak digelar sebagai Ahli Sunnah Wal Jamaah. (Soleh Fauzan, Min Masyahir Al-Mujaddidin Fil Islam, ms 32, terbitan Riasah Ammah Lil Ifta’).

Jawapan: Asha’irah ialah golongan yang mempelajari kitab2 asha’irah dan percaya kepada karangan2 tersebut. Adapun maturidiyyah tiada kena mengena dgn masyarakat melayu krn org melayu secara umumnya tidak membaca dan tidak mempelajari buku2 maturidiyyah.! Bagaimana mrk boleh mengaku sbg maturidi?? Ini karut.
Kami menghormati asha’irah sbg golongan yang mengamalkan sunnah, menepati banyak aqidah sunnah (aswj), menghormati kalian sebagai muslim, solat di belakang kamu, dan tidak mengkafirkan kamu. (kamu shj yg menganggap kami lbh kafir drpd syiah! melabel kami sbg wahhhabi sesat dan murtad!) Siapa dari kita yg lbh fanatik??

Prinsip kami ialah : aqidah tidak dinisbahkan kpd manusia2 yang tidak maksum. Itu adalah bid’ah! Bahkan aqidah wajib dinisbahkan kpd Quran dan Hadith, kpd Nabi dan sahabat yang dijamin syurga, dijamin aqidah mrk sahih. mrklah golongan salaf (Nabi , shabat dan tabi’in).
Kamu mengaku sunnah, tetapi byk sunnah kamu perangi dan tolak, bahkan kamu mencipta pelbagai bid’ah! Itukah Ahl al-Sunnah??
Kamu mengaku al-Jama’ah. Adakah aqidah kamu diambil dari jamaah sahabat?? atau buku2 asha’irah kullabiyyah dan mu’tazilah??
Bukan semua perkara kamu betul. Asha’irah kullabiyyah bukanlah maksum bahkan banyak kesalahan.

e. Memerangi Tareqat Kesufian – Perangilah golongan sufi sebelum kamu memerangi Yahudi, sesungguhnya Sufi itu adalah roh Yahudi. (Majmu’ul Mufid Min Aqidatit Tauhid, ms 102, Maktabah Darul Fikr, Riyadh)

Jawapan: Sufi yang dimaksudkan ialah sufiyyah batiniyyah. Ya, mereka memang kuffar kerana menganggap tidak perlu lagi syariah, tiada lagi halal haram, dan kewajipan2 ibadat setelah wusul kpd maqam haqiqat! Tareqat2? apa perlunya tareqat2? Tidak cukupkah zikir2 Nabi? Tidak cukupkah akhlak dan adab2 salaf? Tidak cukupkah tareqat Nabi dan sahabat??? Tidak cukupkah maqam ihsan, zuhd, riqaq, ikhlas dan khashyah? Bai’ah ialah kpd pemerintah muslim, bkn kpd guru2 tareqat!

f. Menganggap pelaku berbagai amalan ahli sunnah sebagai melakukan bid’ah dhalalah dan akan menjadi penghuni neraka.

Jawapan: Ini tuduhan kebudak-budakan. Pertama, apakah yang dimaksudkan amalan ahli sunnah? Adakah adat2 melayu kuno dan batil itu amalan2 ahli sunnah? Siapakah yang menuduh kamu bid’ah dalalah? Siapa yang menuduh dan menghukum kamu sbg ahli neraka?. Mustahil muslim salafi menghukum org lain sbg penghuni neraka. Ini jelas fitnah dan kamu tidak temui jawapannya hingga Qiyamat.

Mengkritik kebatilan fikrah2 dan aliran2 sesat bukan bermakna menghukum orang lain sebagai ahli neraka. Ini dua perkara yang berbeza.

Muslimin yang kamu tuduh sebagai wahhabi sesat kafir itu adalah Ahl al-Sunnah bermazhab Shafi’iyyah dan Hanabilah. Berhati2lah mewahhabikan dan mengkafirkan orang lain, agar aqidah kamu tidak hancur, amalan tidak gugur dan tidak kekal dalam Api Neraka Jahannam.
Wassalam. 16/10/2015

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: