Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Menganyam Lintasan Hati

1. Hudud hukum Allah yg tidak boleh dibatalkan atau dimaafkan apabila sabit, selain huquq al-‘ibad. Yang mengingkarinya adalah tidak beriman kpd Allah dan hari Akhirat. Dengan perlaksanaan hudud bumi akan dicurahi banyak barakah, insha Allah.
2. Adakalanya tidak kenal tapi cinta.
3. Dulu saya jg diajar bhw hadith2 sahih tidak qatei. Hasil pemerhatian dan bimbingan beberapa ilmuan, jelaslah pemikiran itu hanyalah kesesatan muktazilah jahmiyyah selepas 100 hijrah. Golongan salaf tidak berbeza pendpt ttg qat’iyyat khabar wahid sahih hatta Kibar asha’irah sendiri mengatakan hadith ahad adalah qatei dan hujjah aqidah jg syariah. Jgn tertipu dgn ustaz2 liberal muktazilah
4. Hudud bkn menghukum tujuannya tp sbg sempadan, kawalan , zajr, nakaal (rantai pengajaran) yg menggerunkan. Undg2 ciptaan manusia tidak akan mggerunkan. Dlm hudud tidak akan byk potong tgn yg akan dilaksanakan krn hanya ta’zir akan byk disabitkan.

5. Ketika mengajar bab hudud , qisas dan ta’zir, terlihat dlm huraian kitab2 fiqh betapa mudahnya islam, ddlmnya penuh kasih syg sehingga pesalah zina dibiarkan lari sekiranya ia mahu. Pencuri yg akan dipotong tgn blh menarik semula pengakuannya!
6. Tasawwuf palsu hari ini lebih kurang ramalan2, khurafat2, perbomohan dan ilmu hitam.
7. Kitab al-Tawhid syarah Shaykh Salih Alu al-Shaykh sgt detail dan hebat mengandungi persoalan2 hati yang halus2 sehingga tidak perlu lagi kpd tasawwuf falsafi.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: