Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Kebatilan Naqshabandi

1. Apa hukum memasuki tariqat sufiyyah?
Jawapan: Haram kerana di dalamnnya penuh syirik dan kesesatan yang tersembunyi. Tariqat adalah seperti sihir, ilmu hitam, perbomohan atau ajaran pukau. Tariqat Naqshabandi telah difatwakan SESAT oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, fatwanya sebagaimana berikut:

“Tariqat Naqsyabandiah Al-‘Aliah di bawah pimpinan Nazim (al-kazzab) bertentangan dengan fahaman akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan menyeleweng daripada ajaran Islam. Pengamal ajaran ini dikehendaki segera bertaubat.”

2. Kesesatan Takfir. Pelampau naqshabandiyyah yang jahil menganggap sesiapa yang tidak masuk tariqat mereka adalah kafir. Ini Takfir dan syirik serta pengkafiran kepada umat Islam.
3.Tawassul sesat dan syirik spt “madad ya shaykh fulan…” kesesatan rabitah membayangkan wajah guru ketika berzikir atau ketika berjima’. Mereka syirik berdoa kepada selain Allah dgn nama tawassul.
4.Kesesatan yaqazah. Kononnya Nabi hadir secara jaga (bersama jasad fizikal) ke majlis2 mereka.
5.Pendewaan terhadap guru spt sujud dan rukuk kpd guru sesat mereka dan meyakini guru mereka mengetahui perkara2 ghaib, bertemu Allah, mentadbir alam bersama Allah. Guru2 sesat menanamkan pembodohan, taqlid buta dan kejahilan kpd pengikut2 mrk. Guru2 bergelumang dlm kemewahan sdgkan pengikut2 tidak cukup makan utk hidup. Mereka percaya guru2 mrk suci dan maksum (dgn istilah mahfuz kononnya), mrk serahkan diri, harta dan keluarga utk guru suci, menyerah diri seperti mayat. Ini syirik!
6. Mereka mengatakan bahawa ALLAH itu adalah Nabi Muhammad SAW. Ini tidak syak lagi adalah kekufuran akbar!

Fatwa Negeri Sarawak menyatakan:

“Ahli mesyuarat telah sebulat suara memutuskan bahawa :

i) Tariqat Naqsyabandiah Al-Aliyyah di bawah pimpinan Nazim Haqqani berfahaman dengan fahaman-fahaman Wahdatul Wujud, Martabat Tujuh Nur Muhammad yang bertentangan dengan konsep dan fahaman akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.

ii) Tariqat ini berpegang kepada hadis-hadis maudu’ (palsu) merekacipta hadith-hadith palsu

iii) Mereka mengamalkan konsep Yaqazah (dapat berkomunikasi dengan Allah s.w.t dalam mimpi) yang bertentangan dengan fahaman dan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah

Menurut Pengerusi Kumpulan Ahli Tarikat Naqsyabandiah Al-Aliyyah Syeikh Nazim Al-Haqqani pernah melawat Sarawak. Setelah dikaji didapati dalam ajarannya tidak boleh diamalkan oleh orang Islam dan ianya telah diharamkan oleh Kerajaan. Dalam pada itu, Pengerusi walau bagaimanapun ada menyiasat tentang ajaran ini dan hasil dariapda siasatan tersebut beliau berharap agar ianya terus pudar.

Kesimpulannya Ahli Mesyuarat bersetuju bahawa ajaran ini menyeleweng dan diharamkan”

Antara fatwa batil mrk : merokok tidak masuk syurga. Ini menyalahi aqidah Ahl al-Sunnah.

Dalam agama sufi, ambilan mereka ialah dari falsafah jahmiyyah iaitu gabungan antara penyucian rohani dan kepercayaan ALLAH masuk ke dalam tubuh. Di sisi Ahl al-Sunnah, Allah itu di atas langit ketujuh di atas ArasyNYA, manakala yang berada dimana2 ialah ilmuNYA, qudratNYA, penglihatanNYA dan pendengaranNYA. Fahaman ini diambil dari ajaran sesat qaramitah dan syiah batiniyyah. Hallaj seorang zindiq menyamakan Allah dengan manusia, anak lembu, babi dan anjing. Lihat Ibn ‘Arabi, Futuhat Makkiyyah , ms 43.

Sufi yang sesat diajar agar meminta2 dari org ramai, tidak bekerja, mengasingkan diri (‘uzlah). Dulu mrk uzlah krn beribadah, kini bermaksiat, lalai, dan  dlm kemalasan serta kebodohan.

Di sisi Ibn ‘Arabi, alam ini adalah ALLAh dan semua agama adalah sama. sufi gila mrk masuk ke alam barzakh, akhirat, masuk ke dalam syurga.

Di sisi ramai sufi, Tiada syariah, tidak wajib lagi solat puasa zakat haji , tidak haram lagi zina dan riba apabila telah wusul (sampai) ke hadrat ilahiyyah : tiada halal dan haram di sisi sufi. Itulah maqam haqiqat, ma’rifat, wusul dan fana’ dan baqa’.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: