Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Fadilat Besar Iktikaf

Iktikaf 10 Ramadan Terakhir

Posted on September 7, 2010 by arabiyy | Edit

1.      Rasulullah saw bersabda, “Carilah laylatul qadar pada 10 malam terakhir.” Sahih riwayat Ashab al-Sunan dan Abi Ya’la. Oleh kerana baginda terlalu sibuk mencintai Allah dan mencari ridhaNya, baginda tidak berbuka melainkan pada waktu sahur. HR Ahmad dan al-Tabarani.

Adapun saya (Huzaifah r.a.), maka saya telah ketahui bahawa tiada iktikaf melainkan di masjid jamaah (yang didirikan solat jamaah 5 waktu). Hadith riwayat al-Tabarani.

2.      Iktikaf penyebab kejayaan meraih Malam Qadar yang lebih baik dari 1000 bulan. Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang beriktikaf sehari kerana mencari ridha Allah Ta’ala, ia dijauhkan dari Api Neraka Jahannam sejauh 3 parit, setiap parit lebih jauh dari timur dan barat. HR al-Hafiz al-Tabarani dgn sanad jayyid.

3.      Iktikaf sehari bermula selepas waktu subuh dan dikira sehari apabila terbenam matahari. sesiaa yang hendak iktikaf waktu malam, maka niat dan mula masuk iktikaf pada maghrib dan keluar selaps subuh..

4.      Sesiapa yang tidak dapat keampunan dalam bulan ini, maka ia masuk neraka dan dijauhkan Allah,..maka sesungguhnya ia telah diharamkan dari kebaikan dunia dan Akhirat. Sahih, Hr Ibn Khuzaymah dan Ibn Hibban.

5.      3 syarat diterima amal, ; inginkan Akhirat dan ridha Allah, mengikut syariah dan sunnah, beramal atas dasar iman dan yaqin. (bukan kerana adat dan ikut-ikutan).

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: