Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Khutbah Jumaat 29Apr 2011

KHUTBAH JUMAAT 29 APRIL 2011

Khatib: Ustaz Hareez Abid Nur Shakur

Tajuk:Sifat2 Org bertaqwa yg masuk syurga tanpa hisab

Khutbah 1

أيها الناس ، اتقوا الله ، أوصيكم وإياي بتقوى الله ، فقد فاز المتقون

قال الله تعالى،

Surah Ali ‘Imran: ayat 133-136, (juz 4).

Muslimin yang dirahmati Allah sekalian,

Allah swt telah memerintahkan dn mewajibkan ke atas orang-orang beriman agar berlumba2, bersegera mendapat maghfirah dgn melakukan amal2 salih agar, spt segera menegakkan solat dan  dan menunaikan zakat., bersegera mendapatkan satu syurga yang lebarnya ialah selebar 7 kali ganda langit dan 7 petala bumi, disediakan bg org2 yg bertaqwa.

Iaitu org2 yg mendermakan hartanya di jalan Allah ketika senang dan susah, utk menegakkan Islam, juga kepada kaum kerabat dan selain mrk. Mereka menahan marah kerana Allah, yakni kerana mencari ridha Allah, dan memaafkan kejahatan manusia yg dilakukan terhadapnya, (yakni mrk tidak menyimpan dendam) Sayyid Qutb dalam Fi Zilal al-Qur’an menyatakan, betapa ramai org menahan marah tetapi dalam masa yg sama ia menyimpan dendam,. Org2 bertaqwa itu juga adalah org2 yang bersifat dengan sifat ihsan iaitu berbuat baik kpd org berbuat jahat kpd mrk., berjihad di jalan, takut kpd Allah seolah2 melihatNya., sentiasa selalu menyedari pengawasanNya.

Antara sifat mrk jg ialah apabil mrk melakukan fahishah (kejahatan atau dosa besar), atau menzalimi diri mrk sendiri, mrk terus teringat kpd Allah, lalu mrk meminta keampunan dan bertaubat kpdNya, Dan mrk meyakini bhw tiada yang dapat mengampunkan dosa2 melainkan Allah, mereka tidak mengulangi dosa2 yg mereka lakukan, mrk juga mengetahui bahawa Allah menrima taubat org2 yg bertaaubat kepadaNya dengan taubat nasuha. Khasnya dgn berwudhu’ dan melkaukan solat taubat 2 rakaat atau 4 rakaat spt yg diajarkan dalam sunnah Nabi saw.

Mrk itu, balsan mrk ialaah keampunan dr Allah atas segala dosa mrk, taman2 syurga, yg mengalir di bawah nya sungai2 minuman, mereka kekal di dalamnya selamanya2, dan itu adalah sebaik2 balasan yang org2 yg beramal salih.

Alngkah besarnya kejayaan org2 bertaqwa, yg merupakan wali2 Allah, krn diberitakan mrk akan selamat dr azab kubur, selamat dari kepanasan sengsara yg amat dahsyat di bumi Mahsyar serta, masuk syurga tanpa hisab dan azab!

Dikatakan kpd mereka di dalam syurga, hiduplah kamu, bernikmat2lah kamu, mudalah kamu, sihatlah kamu…!!

بارك الله لي ولكم بالقرآن العظيم، ونفعني وإياكم بما فيه من الآيات والذكر الحكيم ، وتقبل مني ومنكم تلاوته ، إنه هو السميع العليم ،

Khutbah 2

Muslimin yg dirahmati Allah,

Dunia ini akan habis dan dihancurkan. Segala harta dan anak2 akan binasa.!! Kematian akan dtg secara tiba2!

قال الله تعالى: إنا جعلنا ما على الأرض زينة لها لنبلوهم أيهم أحسن عملا، وإنا لجاعلون ما عليها صعيدا جرزا

Sesungguhnya Kami jadikan segala yang ada di atas muka bumi sbg perhiasan utk bumi, utk Kami menguji mrk , siapakah antara mrk yg lbh baik amalannya, (7)

Dan sesungguhnya Kami benar2 mjdkn segala yang ada di atasnya, mjd tanah yang tandus.! Iaitu dgn menghncurkannya, ketika berlakunya Hari Qiyamat.! (8).

Surah al-Kahf: ayat 7-8

Rasulullah saw bersabda, “Org yang cerdik (alim) ialah  orangyg mengitung dirinya (yakni dosa2nya) dan beramal mempersiapkan bekalan slps mati. Org yg lemah ialah tunduk kepada keinginan hawanafsunya dan berangan2 utk mendapat keampunan dan syurgaNya.”

إن الله وملائكته يصلون على النبي ، …اللهم صل …، اللهم انزله المقعد المقرب عندك يوم القيامة

الدعاء: اللهم اغفرلنا ذنوبنا ولوالدينا وارحمهم كما ربونا صغارا، …اللهم أصلح سلطاننا وسادتنا وكبراءنا وولاة أمورنا ، ووفقهم لما تحب وترضى ، برحمتك يا أرحم الراحمين . اللهم أصلح لنا ديننا الذي هو

عباد الله!، إن الله يأمر بالعدل والإحسان ،

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: