Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Fadilat Surah al-Mulk.

1.Selamat dari Azab Kubur

al-Hafiz Abu ‘Isa al-Tirmidhi  meriwayatkan dengan sandanya, dari Ibnu ‘Abbas r.’anhuma berkata, ” Seorang sahabat Rasulullah SAW telah mendirikan khemah di atas kubur dan beliau tidak tahu ianya kubur. Maka di dalamnya terdengar suara bacaan surah al-Mulk sehingga khatam maka beliau menemui baginda SAW dan berkata : Wahai Rasulullah SAW, saya dirikan satu khemah di atas satu kubur dan saya tidak tahu bahawa ianya kubur dan saya terdengar seseorang sedang membaca surah al-Mulk sehingga khatam. ” Lalu Nabi SAW bersabda, “(Surah) itulah yang menahan dan menyelamatkan dia daripada siksa kubur.” (HR At-Tirmizi)

Azab kubur ialah : soalan Munkar dan Nakir, pukulan besi dari neraka, ular-ular, cacing2, ulat2, kalajengking2, kegelapannya, kesempitannya, kesunyiannya, dan kepanasannya.

Bagi orang kafir, munafiq dan zalim, didatangkan kepada mereka tilam dari Api Neraka, baju dari Neraka dan selimut dari Naraka Jahannam! Dilepaskan kepada mereka ular besar yang mempunyai 99 kepala. Sekiranya satu bisanya disemburkan ke muka bumi nescaya tidak tumbuh tumbuhan hijua di bumi.

2.Memberikan syafaat sehingga diampunkan segala dosa

Dari Abu Hurairah r.a. berkata, “Sesungguhnya di dalam al-Quran terdapat satu Surah yang mengandungi 30 ayat yang memberi syafaat (kepada penghafaznya dan pembacanya pada setiap malam) sehingga ia diampunkan (dosa2nya semua: dosa2 kecil yang menggunung).” (Perlu diingat, dosa2 kecil yang banyak sudah cukup untuk memasukkan seseorang ke dalam api neraka Jahannam).

3.Wirid Nabi saw setiap malam.

Dari Jabir r.a. berkata, “Biasanya Rasulullah saw tidak tidur sehinggalah baginda saw membaca surah al-Mulk dan al-Sajdah.”HR al-Nasaei dan al-Tirmidhi.

4.Memperolehi pahala yang sangat banyak.

Diriwayatkan Nabi saw bersabda, “Sesiapa yang membaca surah al-Mulk pada suatu malam, maka ia telah banyak beribadat dan telah melakukan kebaikan.” Ini kerana dalam beberapa riwayat hadith, disebutkan pahala surah al-Mulk diganda dari surah2 lain 70 kali ganda.

Ringkasan Tafsir

1.Tanzih (kesucian dan keagungan Allah). Menurut al-Imam al-Nasafi dalam al-Madarik , (( Tabarak…)) bermakna ta’ala dan ta’azama ‘an sifat al-makhluqin iaitu Allah itu maha tinggi dari sifat2 makhluk.  (al-Mulk: ayat 1)

2.Tangan Allah, ((…Bi Yadihi al-mulk…)), : yang di TanganNya kerajaan (langit dan bumi, dunia dan Akhirat), dan Dia atas segala sesuatu amat-amat berkuasa.

3. Ketinggian Allah. Surah ini juga menegaskan sifat ‘Uluww dan Fawqiyyah Allah yang tidak sama dengan serang makhluk. Dia duduk bersemayam di atas Arash yang maha agung, indah dan hebat.

Adakah kamu merasa selamat,  tidak takut kepada Allah di atas langit itu, menggegarkan bumi dan membelahnya, lalu kamu meninbus kamu di dalamnya…Adakah kamu tidak takut kepada Allah yang berada di atas langit mengutus ke atas kamu batu-batu yang menimpa kamu, maka kamu akan tahu betapa beratnya peringatanKu!!

 

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: