Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Bahana Meninggalkan Undang2 Allah

Bahana Meninggalkan Syariah Allah

Telah menjadi sunnatullah bahawa setiap yang meninggalkan syariat Allah dan bermati-matian memakai syariat syaitan dan undang2 ciptaan manusia akan dibalakan dengan ribuan bala dan kehinaan di dunia. (al-Kahfi; 27). Antaranya

1.Berlaku kelaparan, kefakiran dan kecewaan kehampaan. Kurang barakat dari langit dan bumi. (Al-Maidah:66) Sekiranya bukan kerana binatang-binatang, nescaya Allah tidak akan menurunkan hujan. Hadith Ibn ‘Umar disahihkan oleh al-Albani riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak.
antara bentuk penolakan terhadap syariah Allah ialah pemerintah tidak memberikan zakat kepada golongan yang berhak (asnaf) dn tidak mengambilnya dari orang2 kaya.

2. Berlaku permusuhan dan benci membenci hasil perabaian syariah Tuhan pencipta alam. Al-Maidah: 14).

3. Berlaku perselisihan dan perpecahan. Al ‘Imran: 103. Ulama’ dan pendakwah mengajak kpd kesatuan, golongan sekularlah yang mengajak kepada perpecahan.

4.Musuh memegang kuasa dan Berjaya merampas harta. Hadith. “Dan tidaklah pemimpin2 mereka menghukum dengan selain hokum Allah melainkan Allah menjadikan musuh2 mrk berkuasa…” Sahih lighayrih.

5.Dayus dan kekerasan hati. Al-Ma’idah: 13.

6. Hilang keamanan dan keselamatan. Ini keraan keamanan hanya diberikan kepada golongan yg tidak mencampurkan iman dengan kezaliman dan syirik (al-An’am: 82). Termasuk kezaliman ialah meninggalkan perlaksanaan syariah Allah yang agung. (al-Ma’idah: 45).

7.Kerosakan yang luas dan besar. Betapa banyak jenayah dan maksiat yang berlaku sehingga tidak terbendung lagi. Ibubapa jahiliyyah umpama binatang ternakan. Pemuda pemudi hancur akhlak adab mjd spt beruk2 dan binatang buas.! Masyarakat menyembah pemimpin2 taghut.

8.Azab dunia dan Akhirat yag berganda-ganda. (al-Isra’ 73-75). Allah menamakan pengabaian syariah walau sedikit dengan kalimah (fitnah) yang lebih berat dr pembunuhan.

9.Kehancuran dan mendapat azab dari langit. Lihat Sahih al-Bukhari ttg syafat Usamah dalam hudud. Al-Baqarah 59.

10. Zalim dan fasiq, tidak mukmin. Tiada agama walau sedkitpun walau sebesar zarah. Lihat tafsir al-Imam Sayyid Qutb dan al-Hafiz Ibn Kathir ttg tafsir al-Ma’idah ayat 68

” ومن لم يحكم بما أنزل الله فأولئك هم الظالمون “(المائدة:45) , وقال الله تعالى :” وَكَيْفَ يُحَكِّمُونَكَ وَعِنْدَهُمُ التَّوْرَاةُ فِيهَا حُكْمُ اللَّهِ ثُمَّ يَتَوَلَّوْنَ مِنْ بَعْدِ ذَلِكَ وَمَا أُولَئِكَ بِالْمُؤْمِنِينَ “(المائدة:43

11. Hilang kuasa dan keruntuhan kerajaan. Akibat fanatik kepada undng2 makhluk, mereka akan menerima padahnya yg sgt menghinakan. Mereka dilaknat spt dilaknat bani isra’il.

Abu Yunus al-‘Abbasi,
Gaza, Palestin.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: