Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Siswa Nikah Koboi Dikira Zina?

Para siswa siswi yang bernikah sesama sendiri dengan aqad, jurunikah, saksi dari kalangan mereka tidak patut dianggap zina. Khasnya sekiranya mereka mempunyai mahar mithl. Sekiranya nikah mut`ah, nikah hanafi, nikah siam tidak patut dianggap zina kerana shubhat al-khlaf, maka begitu juga nikah para siswa tersebut.

Oleh itu, hukuman zina terhadap mereka adalah salah.
Sekiranya dilaksanakan hukum hudud, mereka tidak dihudud, bahkan dita’zir sahaja.

Kahwin lari.
SOALAN
akmwbt, Saya dan pasangan adalan student IPTA..kami mmpunyai keinginan yg besar untuk berkahwin utk mngelakkan zina..kami saling mencintai antara satu sama lain.bolehkah kami bernikah di thailand tanpa wali?dan jika pernikahan kami telah didaftarkan di malaysia,kemudian apabila kami sudah bekerja dan mahu bernikah semula untuk memberitahu keluarga dan rakan2 adakah boleh untuk bernikah sekali lagi?
JAWAPAN
Tiada dalil membenarkan kahwin lari. Tiada dalil menujukkan kahwin lari adalah sah. Adapun Nikah Tahkim dalam mazhab shafiei adalah nikah menggunakan alim yan salih sebagai wali bg perempuan yang berjauhan dgn walinya melebihi 2 marhalah (lebih kurg 91 km), bukan bermaksud kahwin lari.
Kamu mesti bekerja kemudian meminta tangan kekasih kamu dari ayahnya atau abangnya. Kedua2 pihak isi borang dan kemudian berkahwin. Mudah. Tidak perlu ke thailand.
Berbeza dengan situasi sekiranya telah meminang lalu ditolak tanpa alasan munasabah, ketika itu sekirany kahwin di thai, kamu akan kembali ke malaysia dgn menghadapi bermacam2 masalah undang2.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: