Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Antara Pengurus dan Pemilik

Antara pengurus dan pemilik.

Ramai yang terkeliru antara pemilik dan pengurus. Kebanyakan pengurus dan pentadbir kerajaan perasan bahawa mereka ‘pemilik’ dan ini adalah kesilapan besar. Sebagaimana kebanyakan manusia tersilap apabila menganggap dirinya hamba kerajaaan (gov servant), bukan pekerja kerajaan (gov worker).

Pengurus hanyalah pemegang amanah, dan wakil (proxy), disebut dalam al-Quran dengan kalimah mustakhlaf (pengganti atau penyewa), bukan pemilik.

“Believe in God and His apostle, and spend (in charity) out of the (substance) whereof He has made you heirs. For, those of you who believe and spend (in charity),- for them is a great Reward.” (Surah al-Hadid: 57; ayat 07)

Timbul banyak masalah di dunia kerana kebanyakan pengurus menganggap dirinya pemilik mutlak lalu memperhambakan pekerja2nya, memarahi, mengherdik, menghina dan memperbodohkan mereka. Ini berpunca dari kesilapan tasawwur dan aqidah. Pengurus menganggap dirinya Tuhan (God) dan memakai sifat2 Tuhan yang dilarang dan diharamkan spt takabbur, membesarkan diri, angkuh, tidak menerima pandangan pekerja2, menganggap semua cadangan dan idea sbg melawan, menentang dan membangkang. Mencipta undang2dan peraturan2 sesuka hati mrk tanpa merujuk kpd Allah dan rasul (al-Quran dan al-Hadith). Ia meminta dari para pekerjanya ketaatan mutlak, seolah ia Allah atau Rasul.

Lebih menyedihkan ada pentadbir menganggap pekerja2 sebagai hamba, kuli, anjing, bukan manusia. Sahabat2 tidak dianggap sbg ‘rakan sekerja’ kerana mrk  ‘anjing2 suruhan.’ Terutama pentadbir yang telah tua, perempuan, bermentaliti rendah dan kurang ilmu agama. Ego mrk terlalu besar! Prejudice, berat sebelah, tiada timbang rasa, kasih sayang, lemah lembut, toleransi, dan tiada budibicara!!  Dalam Hadith, “Semoga Allah mengasihi orang yang bertimbangrasa ketika menjual, membeli dan menuntut hak.”

Oleh itu, mrk keluar dari ‘ubudiyyah (kehambaan), menaiki batas dan tahap uluhiyyah (ketuhanan). Ini adalah syirik yg amat bahaya , mengakibatkan kekal selama-lamanya dalam Api Neraka Jahannam.!!

Ingat hadith Nabi, “Setiap pemimpin yang menekan orang bawahannya adalah ahli Neraka Jahannam.”

Hatta harta yang dimiliki bukan milik mutlak manusia, bahkan milik Allah dan wajib diinfaq dijalanNya dan dizakatkan dengan nama Allah.

Ada pentadbir munafiq dan lebih kafir dari yahudi yang menghalang cuti rehat para pekerja. Sedangkan cuti rehat diiktiraf Allah, dan diperakui PBB.

Ingat! Pejabat, sekolah, university, kolej… bukan milik kamu dan bukan milik bapa kamu. Kamu bukan pemilik dan bukan tuhan. Kamu hanya pemegang amanah.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: