Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

2 Anugerah Yang Dikufuri

Dua Anugerah Allah Yang Tidak Disyukuri

Dari Mahmud ibn Labid ra, Nabi saw bersabda, “Dua perkara yang dibenci oleh anak Adam. Pertama kematian sedangkan kematian itu lebih baik dari fitnah (terjatuh ke dalam maksiat dan kekafiran). Kedua,   sedikit harta sedangkan sedikit harta lbh sedikit hisab di Akhirat.” Riwayaat al-Imam Ahmad dgn dua sanad, salah satu sanad adalah sanad sahih. Lihat al-Hafiz Nuruddin al-Haythami, Majma`al-Zawa’id, jld 10, ms 453.

Betapa ramai ulama yg terjatuh ke dlm fitnah hingga rosak agamanya, apalagi golongan awwam yang jahil. Ramai terjatuh ke daalam kekafiran, syrik khafiyy dan jaliyy, terpengaruh pemikiran2 bid`ah, mazhab2 sesat (spt mazhab fanatic perkauman secular), terikut pendakwah2 yg bodoh, abid2 jahil, ulama jahat, para dajjal dan pemimpin zalim, kafir atau munafiq. Betapa ramai manusia yg menjual agamanya demi mengejar dunia.

Fitnah juga bermakna murtad, huruhara perang, pembunuhan yang berleluasa dan maksiat yang berleluasa. Mati lebih baik dari terjatuh dalam kerosakan tersbut.

Hisab di Akhirat ialah selama 40 tahun iaitu sehari bersamaan 50,000 tahun di dunia, di tebing api Neraka Jahannam, berdiri di atas jari kaki, di bawah terik panas matahari 10 tahun, dalam keadaan telanjng, faqir, kulup, dan berkaki ayam. Hanya mukmin kamil (yg sempurna) dihisab pendek, iaitu yg melakukan semua perintah, meninggalkan semua larangan, hisabnya ringan seperti solat 2 atau 4 rakaat shj.

Hanya Allah tempat meminta pertolngan, hanya Dia shj dapat menyelamatkan.

Sedikit harta mengajar zuhud di dunia, lbh membantu utk beribadah, dan mengingati Akhirat. Sedikit harta mengajarkan bahawa dunia adalah untuk musuh2Nya, org2 bodoh dan jahat. (Dunia penjara mukmin dan syurga si kafir). Sedikit harta menyelamatkan di atas Titian Sirat!

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: