Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Awas! Kalam Sesat Ahli Bid`ah!

Hanya Ahl Sunnah menjalani jalan syurga, sementara firqah2 bid`ah adalah sesat dan menyesatkan, semuanya ke Neraka Jahannam. Antara kata2 ahli bid`ah dan pemikiran sesat ialah (mrk menyangka mrk betul)

1. jihad bukan maksud (tujuan Islam), jihad qitali tidak sesuai sekarang ini, jihad tidak penting . Aqidah Ahl Sunnah: Jihad adalah kekal berjalan hingga hari Qiyamat. Pemerintah Islam wajib melancarkan jihad sekali atau 2 kali setahun, membuka negara2 kafir dan membebaskan negara2 islam yang dirampas. Sejengkal saja tanah islam dirampas , maka jihad adalah wajib. Seorang sahaja muslimah dirogol, maka wajib pemerintah melancarkan jihad. Inilah aqidah yang diajarkan oleh Nabi saw.

2. dating antara pemuda pemudi perkara biasa, tidak perlu marah2. Menurut Ahl Sunnah: dating adalah haram, kecuali setelah aqad yang sah.!

3. fahaman sekular kebangsaan tidak menyalahi islam, tidak sesat. Menurut Sunnah: fahaman sekular adalah agama baru dan ideologi sesat yang tidak diizinkan Allah. Islam telah sempurna dan tidak perlu kpd ideologi lain.! Fahaman kebangsaan sama saja dgn komunis, kapitalis, atheis, sosialis, liberal.

4. iman ialah semata2 kepercayaan di dalam hati. Aqidah Sunnah: Iman bukan semata keyakinan dalam hati, atau lafaz 2 syahadah dgn lidah, tetapi juga amal. Menurut al-Imam al-Shafi`i, tidak sah iman melainkan dgn 3 perkara, niyyat (aqidah dlm hati), qawl (iqrar dgn lidah) dan amal.

5. tidak perlu solat jamaah (walau rumah berdekatan masjid, walau berjiran dengan masjid: jarak 40 buah rumah, walau tanpa uzur). Ini batil. Menurut Ahl Sunnah, solat jamaah adalah fadhu ain, hanya sunat muakkadah@ kifayah bg orang yang berjauhan atau mempunyai uzur mashaqqah.

bersambung…

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: