Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Solat Di Belakang Ahli Bid`ah

SOALAN

Apakah hukum solat di belakang fasiq mubtadi` yang mendatangi dukun bomoh. Adakah harus dan sah?

Hareez, Labis, Johor.


JAWAPAN

Fuqaha bersepakat makruh solat di belakang imam fasiq. Ulama Salaf yang melarang solat di belakang fasiq bermaksud fasiq yang berat seperti Jahmiyyah, Qadariyyah, Shi`ah Rawafid. Juga fasiq sekular yang tetap menolak syariah walau setelah diperingatkan. Tidak sah solat belakang orang yang mendatangi bomoh atau menjadi bomoh , yang mendakwa ilmu ghaib atau barang yang hilang.

Ulama Ahl Sunnah berbeza pendapat tentang kesahihan solat di belakang fasiq dan mubtadi`. Imam Malik dan Ahmad mengatakan solat di belakang ahli bid`ah tidak sah dan wajib diulangi. Jumhur mengatakan sah dan tidak wajib diulang. Sufyan al-Thawri mengatakan penting ahli sunnah solat di belakang salih atau fajir, iaitu solat Jumaat, dua hariraya. Adapun solat 5 waktu dicari imam yang salih.

al-Hasan dan al-Husayn pernah bersolat di belakang Marwan dan tidak mengulang semula solat itu. Ibn ‘Umar dan Anas pernah solat di belakang al-Hajjaj yang fasiq dan zalim.

ahl Sunnah melihat bahawa solat jamaah amat penting dan solat di belakang mubtadi` lebih utama dari solat sendirian di rumah. Imam ratib (yang dilantik) lebih utama menjadi imam walau ada yang lebih qari`, lebih faqih dan lebih ‘alim.

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: