Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Penyakit Pemimpin

SOALAN

Adakah semua pemimpin yang tidak melaksanakan syariah yang diturunkan Allah adalah kafir? Adakah sah solat di belakang mereka?

Fahmi, Melaka.

JAWAPAN

Ayat dalam surah al-Ma’idah menunjukkan kekufuran orang yang tidak melaksanakan syariah. Pemimpin yang tidak melaksanakan syariah terdapat 2 jenis.

1.Tidak melaksanakan syariah, kerana jahil, ta`wil, alasan-alasan akal, taqlid, rasuah, kepentingan diri, maka ini adalah kafir nikmat atau kufr duna kufr, yakni kafir yang tidak mengeluarkan dari agama. Ini adalah irja’. Dalam masa yang sama, ia kasih kepada syariah dan berharap akan berjaya dilaksanakan serta tidak pernah mencaci syariah. Adapun yang tidak berusaha langsung ke arah syariah, maka masa depan adalah Neraka Jahannam.

2.Pemimpin yang tidak melaksanakan syariah, membenci syariah, menghalang perlaksanaannya, mengugut golongan yang berjuang untuk melaksnaakannya, mencaci undang-undang syariah dan memberikan gelaran-gelaran buruk kepada hudud cthnya, menangkap para ulama dan membunuh golongan yang mengajak kepada syariah, menggunapakai undang-undang jahiliyyah dengan bangganya, mengutamakannya lebih dari syariah, mengubah syariah dan menikamnya, maka ini tidak syak lagi akan syirik dan kekufurannya, bahkan ia adalah taghut. Tidak sah solat bersama mereka, tidak boleh dimakan sembelihannya, tidak dihadiri jenazahnya, tidak disolatkan dan bangkainya tidak dikuburkan di perkuburan muslimin, bahkan dibuang di lubang tahi atau lubang sampah. (Spt fatwa al-Imam Ibn Khuzaymah)

Sabit dalam nas al-Quran bahawa orang zalim dalam Neraka dan orang-orang yang cenderung kepada mereka.Firman Allah, “Dan jangan kamu cenderung kepada orang-orang zalim, nanti kamu disentuh Api Neraka…(Hud: 113)

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: