Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Tujuan Zuhud

SOALAN

Akm. Adakah benar zuhud tidak wujud dalam Islam? kalau wujud apa ertinya dan apa tujuannya? Adakah hadith sahih tentang zuhud? Wassalam.

Azli Khairuddin, Gemecheh, NS


JAWAPAN

Terdapat banyak tujuan zuhud kepada dunia. al-Imam Abu Hamid al-Ghazali dalam Minhaj al-‘Abidin Ila Jannati Rabbil ‘Alamin menuliskan,

Wajib tajarrud dan zuhud kerana 2 perkara.

Pertama, supaya lurus (lancar) bagimu ibadatmu, dan menjadi banyak. Rakus terhadap dunia menyibukkan kamu (dari ibadah), zahir kamu dengan mencari dunia dan batinmu dengan iradat (ingin) akan dunia dan bicara-bicara hati.

Berkata Abu al-Darda’ r.a., “Saya cuba beribadah dan berniaga , saya tidak mampu menggabungkan kedua-duanya, lalu saya memilih ibadah.”

Dari Salman al-Farisi r.a., “Sesungguhnya Sesorang hamba apabila zuhud di dunia, bercahaya hatinya dengan hikmah dan bertolong-tolongan segala anggota tubuhnya untuk beribadah.”

Kedua, supaya besar nilai amal ibadah , menjadi lebih mulia. Disebutkn oleh ulama’, “2 rakaat seorang alim dan zahid hatinya lebih utama dan lebih dicintai Allah dari ibadah seorang abid sepanjang hayatnya.” (al-Ghazali, al-Minhaj, Mesir: Dar al-Ma`arif, ms 14).

Advertisements

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: