Arabiyy

Tegakkanlah Agama Dan Janganlah Kamu Berpecah Belah

Pengenalan Surah Yasiin

Surah Yasiin merupakan surah yang ke 36 dalam al Quran, mengandungi 83 ayat dan merupakan surah Makkiyyah. Tiga perkara asasi dalam surah ini ialah keimanan tentang hari kita dibangkit dan dihimpunkan, sejarah penduduk negara Antakiyyah, serta bukti-bukti keesaan Allah (wahdaniyyah) pentadbir alam ini.

Surah ini bermula dengan sumpahan pada al Quran bahawa wahyu itu benar dan risalah Muhammad itu benar. Kemudian membicarakan tentang kuffar Quraisy yang menolak kebenaran dan kekal dalam kesesatan.

Kemudian dibicarakan tentang Antakiyyah yang mendustakan Rasul-rasul dan Islam yang dibawa dalam bentuk penceritaan. Di sini kita melihat pendirian pendakwah Habib al Najjar, pejuang mukmin yang menasihati kaumnya lalu mereka membunuhnya. Habib dimasukkan ke dalam syurga dan kaumnya diserang dengan satu pekikan yang menghancurkan mereka.

Surah ini juga membicarakan kepada kita tentang keesaan Allah Ta’ala (wahdaniyyah) bermula dengan penciptaan bumi, malam dan siang, bulan dan matahari serta kapal yang membawa manusia. Berkaitan juga dengan Hari Qiyamat dan segala kengeriannya, tiupan sangkakala yang membangkitkan semua yang mati, dari kubur masing-masing, serta membicarakan tentang penghuni syurga dan neraka. Surah Yasiin berakhir dengan membicarakan tentang kebangkitan semula dan pembalasan.

Surah ini amat perlu dihafaz oleh umat Islam dan difahami. Bersabda Nabi SAW, “Setiap sesuatu mempunyai jantung, jantung al Quran adalah Yasiin. Aku ingin surah ini berada di hati setiap umatku (yakni dihafaz oleh setiap umatku).” (Al Hafiz abu Bakr al Bazzar)…

Kadangkala terlintas di hati, mengapa saya menulis tafsir ini? Adakah akan mendapat sambutan dan memberi manfaat kepada masyarakat pembaca? Memang saya amat berminat dengan dunia tafsir terutama tafsir al Quran. Tanpa menulis tafsir bermakna saya tidak menyumbangkan sebarang pengorbanan untuk masyarakat saya.

Apakah membiarkan mereka terkapai-kapai dan meraba-raba dalam memahami al Quran itu suatu kebaikan, sedangkan al Quran diturunkan untuk difahami dan diamalkan serta dilaksanakan isi kandungannya. Jadi, inilah tugas orang yang berilmu. Sekiranya tidak menyambung siang malamku dengan mengajar dan menulis bermakna suatu pengkhianatan terhadap ilmu yang dikurniakan Allah.

Masa dan kos percetakan memang terlalu besar sehingga mencapai puluhan ribu ringgit Malaysia. Persoalan ini telah banyak melemahkan banyak penulis dan cendekiawan. Tetapi saya bertawakkal dengan Allah, menggantungkan padaNya dan tidak merasa sedih atau kecil hati sekiranya tafsir ini hanya dibaca oleh seorang dua. Hanya kepadaNya saya bertawakkal, berserah diri dan hanya kepadaNyalah saya akan dikembalikan.

“Dan jadikanlah bagiku sebutan yang baik dan nama yang harum
di kalangan orang-orang yang datang kemudian,
di kalangan generasi yang akan datang.”
(al Shua’raa’ : 84)

*Muqaddimah Tafsir Surah Yasin, buku saya yang diterbitkan pada April 2001.

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: